Mijn kado

01 september 2021

Zij was mijn puberliefde. Ik was zeventien, onzeker en kreeg met haar verkering tijdens een schoolfeestje: wat betekende dat we aan het einde van dat feestje zoenden. Ik bedoel: zij begon mij te zoenen en ik liet het gebeuren. Zoenen was verkering. We hebben een jaar wat gehad. Eerst had ik grote twijfel, daarna werd ik iedere dag verliefder. Toen ging het uit. Zij maakte het uit.

 

Gebroken kado

Vijfentwintig jaar later ontmoette ik haar weer en praatten we over toen en ook over de vraag waarom het uitging tussen ons. Zij vertelde me over een voorval dat ik vergeten was. Dat ik op haar verjaardag naar haar toe kwam gefietst. Mijn cadeau voor haar, wijnglazen, had ik meegenomen in een plastic tasje, bungelend aan het stuur van mijn racefiets. Eenmaal aangekomen waren er 2 glazen kapot. Zij vertelde me dat ze vol twijfel zat over onze relatie en zich (ook) aangetrokken voelde tot een andere man: ouder en met een vaste baan. Hij gaf haar een gouden armband. Mijn gebroken glazen in dat plastic tasje stonden in schril contrast met zijn gouden armband. Binnen een week maakte ze het uit en binnen een paar jaar is ze met hem getrouwd en kregen ze kinderen. 

 

Samen mijmerden wij in dat café wat over die tijd en wat de doorslag gaf voor keuzes die de rest van ons leven bepaalden. Ik vertelde dat ik toen niet toe was aan een ‘getrouwd’ leven en dat ik mij niet bewust was van haar wensen en behoeftes in deze. Ik ging studeren, naar Eindhoven, Utrecht, Rotterdam. Weg van het ouderlijk huis, op avontuur. Zij wilde zich settelen, “vrouw-van” worden, kinderen krijgen. De kapotte glazen waren de laatste druppel die haar en mij duidelijk maakten wat wij, onbewust, al lang wisten: wij zijn het (nu) niet voor elkaar.

 

Onbewust liet ik met die 2 kapotte glazen zien dat ik niet meer met haar verder wilde, dat ik niet de man was die zich wilde settelen, dat ik aan het zoeken was en dat ik in die zoektocht van alles brak en verbrak. Ik droomde over avontuur, fantaseerde over de liefde en vrijheid. De glazen symboliseerde op bewust niveau mijn behoefte aan verbinding, maar op onbewust niveau ook de broosheid van die behoefte. Er moest tussen ons van alles (open)gebroken worden. De stilte en daarmee de illusie van dezelfde behoeftes en verlangens moest doorbroken en afgebroken worden. Ik had me aan haar gebonden, maar zat tegelijkertijd ook vol aarzelingen en twijfels. De twijfel zichtbaar maken vond ik een stuk moeilijker om vorm te geven. Dat liet ik over aan de glazen in het tasje, wat haar aanzette tot het maken van een keuze.

 

Wat zit er in de signalen

Nou lijkt het misschien wat ver gezocht om op die manier betekenis te geven aan wat kapotte glazen, toch vind ik dat behulpzaam. Door te kijken naar meer signalen zoals versprekingen, kleding of houding kunnen we de ‘gebroken glazen’ in beeld krijgen en onderzoeken welke betekenis hierin zit. Het gaat daarbij niet om ‘de waarheid’, maar om het gebruiken van signalen als bron voor onderzoek. Door deze serieus te nemen, erop te associëren of erover na te denken ontstaan er nieuwe inzichten.

 

Lang heb ik gedacht dat zij mij afwees omdat ik niet goed genoeg voor haar was en ik koesterde mijn gekrenkte ego met wraakgedachtes en boosheid. Tot zij over die glazen begon en ik dat beeld niet meer uit mijn hoofd kreeg. Via de anekdote van dit voorval vond ik nieuwe ingangen om over mezelf na te denken en verantwoordelijkheid te nemen voor wat bij mij speelde, maar wat in eerste instantie te lastig was om te zien en wat blijkbaar te lastig was om uit te spreken en ik kon het pad om mezelf vaker en duidelijker uit te spreken verder ingaan.

 

Speak your mind

In onze programma’s word jij je meer bewust van jouw onbewuste boodschappen en ga je onderzoeken wat deze ook kunnen betekenen. De context is zo ontworpen dat je kan onderzoeken welke gebroken glaasjes jij het werk laat doen voor jou en hoe je betekenis kan vinden en geven aan jezelf in relatie tot anderen. Je kan experimenteren met inzichten over je eigen gedrag op bewust en onbewust niveau en wat dit zegt over je verlangens en ambities en over wat je wel of niet oppakt in het leven en waarom. 

 

Je gaat meer gedachten uitspreken, wat je inzicht geeft over wat je denkt over jezelf, over anderen, over jouw behoeftes, ambities en verlangens en welke rol je neemt of opgedrongen krijgt. En dit confronteert je mogelijk ook met angsten die je belemmeren om stappen te zetten. We geven stem aan die angsten, zodat je ze kan aanhoren en aanzien. Dan weet je wat je te doen staat, wat misschien nodig is, ook al kan je die stappen nog niet altijd zetten.Zo kan je de weg vinden om leiderschap te nemen, over jezelf en over je eigen leven, over teams of organisaties. Of leiderschap voor de taak of projecten waaraan je werkt. Jouw verhaal en idee zal anderen inspireren om je te willen volgen. Je geeft betekenis aan wie je bent en wat je doet. 

 

En weet je: het volgen van onze programma’s is niet alleen leerzaam, maar ook enorm bevredigend. Je voelt weer dat je leeft, tot in alle vezels van je lijf. Je kan lachen, boos worden, verdriet hebben, instorten en weer opstaan. Het is het leven zelf zoals het ook bedoeld is.Geïnteresseerd? Neem contact met ons op voor een gratis coachsessie om te onderzoeken hoe deelname aan een van onze programma’s jou ondersteunt om te groeien in werk en leven of schrijf je direct in, dan nemen we contact met je op.